Skrivet av Tyko Granberger I augusti 15, 2024
När ett barn upplever stress är det sällan bara en faktor som ligger bakom. Hjärnan fungerar som kroppens "budgetansvarig" och balanserar resurser som energi, näring och relationer för att upprätthålla harmoni. När något stör den balansen, oavsett om det är känslomässigt, fysiskt, relationellt eller rutinmässigt, reagerar hela systemet och barnet upplever stress.
Men för att effektivt hantera stress behöver vi först identifiera var obalansen ligger. Vi kan tänka på detta som att hitta den "läckande delen av budgeten." Är det något i barnets föreställningar, kemi, relationer eller rutiner som stör systemet? När vi hittar orsaken kan vi sedan använda specifika tekniker för att balansera kroppens budget igen.
Tänk på barnets kropp och hjärna som ett ekonomiskt system där alla delar påverkar varandra. Precis som när pengar läcker ur en budget, kan obalans i en aspekt av barnets liv påverka de andra. För att återställa balansen måste vi ta reda på var läckan finns.
Fyra viktiga områden att undersöka:
När vi har identifierat var obalansen sitter, kan vi använda rätt teknik för att återställa balansen och minska stressen. Här är fem beprövade tekniker baserade på forskning om hjärnan och stress.
Om stressen är fysisk (som hunger, trötthet eller kamp-eller-flykt-respons), kan djupa andningsövningar vara första steget för att lugna nervsystemet och återställa balans i kroppens budget.
Så här gör du:
Om stressen kommer från brist på förutsägbarhet eller oregelbundenhet i vardagen, kan en tydlig och trygg rutin hjälpa hjärnan att slappna av.
Så här gör du:
Om barnets tankar och känslor är i obalans – till exempel om barnet oroar sig för framtiden eller har orealistiska föreställningar – kan mindfulness hjälpa hjärnan att fokusera på nuet och återställa lugnet.
Så här gör du:
Om obalansen är fysisk (till exempel trötthet eller brist på rörelse), kan fysisk aktivitet hjälpa hjärnan att frigöra endorfiner och sänka stressnivåerna.
Så här gör du:
Om stressen kommer från en konflikt eller spänning i barnets relationer, är det viktigt att använda validerande kommunikation för att återställa trygghet och balans.
Så här gör du:
För att effektivt hantera stress hos barn och återställa balansen i deras kropp och hjärna, måste vi förstå att obalans i en del av deras system kan påverka de andra. Genom att identifiera var obalansen ligger och använda rätt verktyg kan vi skapa en hållbar balans som hjälper barnet att hantera stress både nu och i framtiden.
Vill du lära dig fler tekniker för att hantera stress hos barn och unga? Utforska vår djupgående utbildning om hjärnan och få ännu fler verktyg för att stärka unga i din närhet.
Tyckte du om artikeln? Sprid den vidare
© www.ungahjärnan.se 2024 I Cookie Policy I Användarvillkor I Personuppgiftspolicy